Det ble egentlig lite diskusjon da næringslivsfolk diskuterte kommunesammenslåing på Bokhotellet på Gjeving onsdag kveld. Flertallet som satt i salen er enige om at slagordet for intensjonsavtalen er riktig; - sterkere sammen!

Egentlig het møtet K5 møter næringslivet. Men tirsdag kveld, K5 blitt til K4, i og med at Vegårshei kommunestyre sa nei til videre forhandlinger. Dette hindret ikke Vegårshei-rådmann Ole-Petter Skjævestad i å sitte i panelet.
- Situasjonen blir litt spesiell, men jeg har avklart med ordføreren om jeg burde være her, sa Skjævestad innledningsvis.
Til tross for at hans kommune sier nei til videre samarbeid, snakket Skjævestad varmt om både intensjonsavtalen og hvilke fordeler dette gir næringslivet.


Engasjert publikum: Det var ikke helt full sal på Bokhotellet da næringsliv sto på agendaen. Men de som kom er engasjerte næringslivsledere som helt klart ser fordeler med en sammenslåing av kommuner. I panelet satt også Morten Haakstad fra Arendal Næringsforening. Han mente helt klart at kommunesammenslåingen er positiv for næringslivet. Ikke minst med tanke på stordriftsfordeler, og at vi kan fremstå som en samlet region. I tillegg mente Haakstad at den nye kommunen vil kunne definere bedre hvor man vil ha hvilken type arbeidsplasser gjennom bedre arealplaner og strategiske planer.
- Forutsigbarhet er kjempeviktig for næringslivet, mente Haakstad.


Arendal er ikke farlig! Han minnet tilhørerne på at Arendal ikke er farlig, og at mange bedrifter allerede i dag samarbeider godt på tvers av kommunegrensene.
- Vi har til og med noen bedrifter utenfor Arendal som er medlemmer i Arendal Næringsforening, - nettopp fordi de ønsker å være på den arenaen vi skaper. Så for oss i ANF ser vi med glede på K4, sa Haakstad, og la til at han synes det er synd at ikke både Grimstad og Froland også er med i avtalen.
- Vi skulle gjerne sett at navnet er K7, sa han.


Arendal Havn: Morten Haakstad var videre opptatt av at den nye K4-kommunen samlet må være opptatt av den nye havna på Eydehavn.
- Arendal havn er kjempeviktig for alle kommunene i K4. Her har vi muligheten til både å eksportere og importere store mengder varer og tjenester, og jeg har et ønske om at vi i fremtiden vil ha et godt samarbeid om havna, sa han. Senere i debatten fikk han støtte for sitt utspill om dette.


2 millioner i økning: I løpet av kvelden kom møtedeltakerne også innom noen bakdeler ved å bli en ny storkommune. En av møtedeltakerne kunne fortelle at dersom K4 ser dagens lys, vil dette medføre en økt arbeidsgiveravgift på 2.000.000 kroner i året for de bedriftene som ligger i Risør og Gjerstad. Dette til tross, - de fleste på møtet var for en kommunesammenslåing.


Nærmiljø er næringsutvikling: Noen av våre medlemmer hadde tatt den timelange turen til Gjeving for å følge debatten. Ole Bjørn Horntvedt fra Ernst & Young spurte om hva som vil skje med nærmiljøene i en ny storkommune. Han mener at gode skoler, barnehager og fritidstilbud også er viktig for næringsliv og utvikling.
Jan Marcussen som driver næring i ytre del av Tvedestrand, mot Arendal, er også for en storkommune.
- Det som blir spennende er hva som vil skje med Risør dersom Tvedestrand reiser til Arendal. Jeg forstår ikke at Vegårshei kunne trekke seg. Min tro er at det er i Arendal det vil skje fremover, og der må vi være med, konkluderte Marcussen.


Beklager: Varaordfører i Vegårshei John Geir Smeland hadde også kommet på møtet.
- Dette møtet var plottet inn i møtekalenderen min for lenge siden. Jeg hadde håpt at vi skulle være med hele veien frem til juni, og jeg beklager virkelig at Vegårshei har sagt nei, sa han.
- - Jeg har også fått føre på kroppen hvor lite seriøs denne debatten er ute blant folk. Ett døgn etter vedtaket har jeg fått vite at jeg ikke er til å stole på,- jeg som vil slå kommunen sammen med dere andre. Det var ikke sammenslåing vi diskuterte. Jeg ville at vi skulle være med i intensjonsforhandlingene videre, for å så i juni og si nei eller ja, sa Smeland.


Høyt gjennomsnitt: På møtet var gjennomsnittsalderen middels høy. Det har den også vært på folkemøtene rundt omkring ellers. Hvordan de skal kunne engasjere ungdommen, er fortsatt en uløst oppgave for Per Christian Lunden som leder arbeidet, sammen med næringssjefen i Risør kommune Camilla Solheim.


Tekst og foto: Torunn N. Tinghaug