På sitt fantastiske sted rett ved Nidelvas elvebredd ligger familierestauranten «Hjemme hos Wenche». Stedet er virkelig noe utenom det vanlige med sine vakre ute- og inne-områder, og det er ikke så lett å forestille seg at dette tidligere har vært et mental-sykehus. Nå hersker det en atmosfære av gjestfrihet og ro.

Man kjenner at det finnes et stort hjerterom allerede på parkeringsplassen. Rundt omkring er det pyntet med tre store hjerter i tre, og planter og rotfrukter står hulter til bulter sammen med vakre blomster i bedene. Her skal det være liv, og her skal det gro!
- Vi dyrker de fleste av urtene som vi bruker i maten her, og det er jo hyggelig synes vi, forteller Wenche Bakke på vei inn i restauranten.
Stedet oser av kjærlighet og varme, - både til maten som serveres, til gjestene, - og ikke minst - til hverandre.

Stolte foreldre: For Wenche Bakke er nemlig mer enn ”eier, driver og drømmer” av en særegen restaurant. Hun er også mamma til Ragnvald og Lise, og begge «avleggerne» jobber i dag i bedriften. Ragnvald er utdannet kokk fra Stavanger, og Lise har bachelor i hotelldrift fra universitetet i Stavanger og har en master i markedsføring fra London.
- Vi, (les Bjørn og Wenche), er kjempestolte over hva ungene våre har fått til. At begge to vil være med i driften her videre synes vi er stas, sier Wenche og blunker bort en aldri så liten fuktighet i øyet, men hun smiler til datteren Lise og mamma-hjertet svulmer.

10-års jubileum: Hjemme hos Wenche fyller ti år 26. september i år. Jubileet er ikke helt ferdig planlagt, men den dagen blir det bobler og noe gøy! lover den alltid smilende og sprudlende sjefs-vertinnen,
Denne damen må være laget av noe helt spesielt. Ikke bare har hun evnen til og «ta rommet» uansett hvilken sammenheng man treffer henne i, men det gjøres med både entusiasme og ærlighet.
- Jeg brenner for det jeg jobber med, og da er det ikke vanskelig å være entusiastisk. Jeg brenner for å lage god lokal mat, og jeg brenner for dyre-velferden til de dyrene vi bruker til mat. Jeg kjenner alle leverandørene mine, både de som dyrker grønnsakene, bønder og fiskeleverandører, og jeg er ofte ute og treffer dem. På denne måten får jeg også en historie å fortelle til gjestene mine. Og mat-opplevelsen blir mye større, forteller Wenche.

Barbent og entusiastisk: En samtale med den gråhårede, livlige og alltid barbente damen med knall rød leppestift, er ikke mulig å gjennomføre uten at hun har nevnt restauranten minst to ganger på fem minutter…
- Jeg elsker jobben min, - jeg elsker de ansatte, - jeg elsker gjestene, - og jeg elsker alt ved dette livet! Jeg har levd av drømmen min i ti år. Jeg har vært heldig! Sier hun og smiler slik at de nydelige smilerynkene rundt øynene blir godt synlige.
I sommersesongen er det 30 mennesker som jobber Hjemme hos Wenche. Til daglig ellers i året er de fem. Og jammen har de ikke uniformer også; - i kjærlighetens farge rødt, med et stort hjerte som logo. Hva ellers?

Kjærligheten: Hjemme hos Wenche startet egentlig ved en tilfeldighet. For snart 40 år siden traff Wenche sin elskede Bjørn. Hun var teknisk tegner. Politimannen Bjørn var fra Kokkeplassen, og foreldrene hans drev sykehuset som en gang var der.
- Jeg spurte Bjørn om jeg kunne få et lite kjøkken, og da svarte han at jeg kunne bruke kjøkkenet her, sier hun og ser seg rundt på det 80 kvadratmeter store rommet.
- Dermed satte tanketurboen min inn, og jeg ville skape noe helt spesielt. Lokal mat og lokal forankring er kjempeviktig, - og så tenkte jeg at det er himla sosialt å lage mat sammen med andre. - Her var konseptet! Smiler hun.
- Vår visjon er «å levere mat og opplevelser med hjertet".

Høy hjertefaktor: - Hjemme hos Wenche skal være et sted der det er godt å være gjest i generasjoner». Like viktig er verdiene våre: «Ekte, kompromissløs, raus, tilstedeværende, omsorg og glede. Disse kjerneverdiene summeres opp ved at det skal være en høy hjertefaktor og bedriften har en "alltid mett" garanti, reklamerer Lise.
Hun har yrkestittelen hjertevarmer, og er nok den eneste i Norge med den benevnelsen.
- Jeg har ikke hørt om andre, så det er jo litt kult, smiler hun.

Rekord første kvartal: Og det er tydelig at filosofien har falt i smak. Hvert år arrangeres det haugevis med bryllup og konfirmasjoner, selskaper og firmafester i lokalene på Hisøy.
- Vi har aldri hatt så mye å gjøre som nå. I de tre første månedene i år satte vi rekord, så dette lover bra for sommersesongen, konstaterer Lise.

Wenche Bakke og hennes bedrift er en aktive i mange nettverk. Hun er kjempefornøyd som medlem i Arendal Næringsforening. Her får hun hjelp når hun trenger det, og er fornøyd med det. Det eneste hun ikke liker er at frokostmøtene starter altfor tidlig på dagen.
- Klokken ti hadde passet meg perfekt. Alt før den tid er et slit! kommenterer hun til slutt.

 Vil du lese mer om Hjemme hos Wenche? les her:

Tekst og foto: Torunn N. Tinghaug