Arendal Næringsforening arrangerte pubaften på Madam Reiersen onsdag 20. november. Det var godt fremmøte av foreningens medlemmer, og stemningen var god hele kvelden.

Arendal Næringsforening arrangerte pubaften på Madam Reiersen onsdag 20. november. Det var godt fremmøte av foreningens medlemmer, og stemningen var god hele kvelden.Det var en svært opplagt 49-åring som snakket om livet i USA og om hvordan han som representant for NRK har dekket flere store begivenheter i løpet av sin tid i USA.– Jeg har dekket både presidentvalg og naturkatastrofer, samt terroraksjoner, åpnet Gelius. Det gjorde inntrykk å høre hvordan han i det ene øyeblikket var hjemme i Washington sammen med familien sin, for så i neste øyeblikk å sitte i et fly på vei til et katastrofeområde.- Jeg visste aldri hva som ville møte meg. Men jeg skulle jo rapportere hjem til Norge og Dagsrevyen, og det er ikke alltid like lett å formidle så sterke inntrykk, sa Gelius i foredraget. Tett på ObamaDet er vanskelig å gjengi hele foredraget til nyhetsankeren i Dagsrevyen, men noen ting tar vi likevel med.  Visste du for eksempel at utenlandske journalister aldri får lov å stille spørsmål til den amerikanske presidenten når det arrangeres pressekonferanser i det hvite hus?– Men jeg er ganske stolt over å ha vært der. Jeg spøkte med Jens Stoltenberg en gang om at det tok 3,5 år før han ble invitert til det hvite hus. For meg tok det 1,5 år! ( Ved hjelp av den samme Stoltenberg), Sa Gelius og høstet applaus blant tilhørerne. Snakket med The first ladyI foredraget kunne Gelius fortelle med stolthet i stemmen, at hans datter spilte på et fotballag i samme serien som datter til den amerikanske presidenten. En gang de to lagene spilte treningskamp satt Obama ringside. Da var ikke pappa Jon der...– En annen gang spilte de kamp mot hverandre. Da scoret min datter det første målet i kampen og min sønn ropte en hyggelig kommentar til henne på banen i et blaff av søskenkjærlighet. Det hadde fru Obama førstedamen hørt, for hun satt like ved min sønn. Dermed bøyde hun seg frem og spurte hvilket land han kom fra. Da sønnen min svarte Norge, fortale hun at der hadde hun vært med sin mann da han fikk fredsprisen. – Og far hvor var han? Jo jeg var på en helt annenkant av landet for å lage nyheter! Gjett om jeg fikk SMS fra barna mine etter kampen? Lo Gelius. – Bygg kanaler!Sønnen til tidligere turistsjef Leif Gelius i Arendal var ikke redd for å si hva han mener om Arendal og dens utvikling videre. Han maner til en smule galskap og at noen bør tørre å tenke de store tankene. – Tenk stort! Der er amerikanerne gode, innrømmet Gelius.– Har du noen ville tanker som du tror på, gå for det! - Du vil sikkert bli baksnakket og til og med hånet på veien mot målet, men gjør det! mente han.Jon Gelius er ikke i tvil om hva hjembyen hans trenger for å få et løft. Han la på ingen måte skjul på sitt syn i saken om byen bør bygge kanaler, eller ikke.– Det MÅ bygges kanaler i Arendal! Mye av dette kan gjøres på dugnad. Skolene kan la elevene ha praksis her, videre kan bedriftene bidra og private kan også stille på dugnad. Jeg kommer gjerne med spaden! Sa en opplagt Jon Gelius. 

Likheter og ulikheterDet er ingen tvil om at årene som korrespondent i USA har vært interessante for Arendals store pressesønn. I foredraget så han på likheter og ulikheter mellom det norske og det amerikanske samfunnet. – Jeg er glad for at vi har det sosiale systemet som vi har i Norge. Når amerikanerne mister jobben sin, mister de som regel også helseforsikringene sine. Dette er ikke bra, mente Gelius.

 

Mennesker mest inntrykkDet er mye som skal fordøyes etter en slik reise Gelius har hatt. Foredraget hans var absoloutt verdt å lytte til, og kunne gjerne vart i en time til. Han har høstet nyttige erfaringer som ikke bare hans kolleger i mediebransjen  kan dra nytte av. Å tenke stort og tørre å gjennomføre, er tanker som alle trenger påfyll av. Det som sitter mest i ryggmargen til Gelius etter oppholdet er likevel møte med enkeltmennesker.– Møtet med enkeltmennesker har gjort størst inntrykk. I tillegg har vi fått venner for livet der borte i Washinton, avsluttet mannen som fra nyttår er tilbake i sin gamle jobb som ansvarlig redaktør for nyhetsavdelingen i NRK.Etter foredraget ble det servert nydelig mat som de ansatte hos Madam Reiersen hadde laget, og medlemmene fikk også tid til å hygge seg sammen.tnt