Skipsreder Andreas Kjell Lund Ugland gjestet Arendal Næringsforening på vårt årsmøte onsdag 12. mars. Det ble en inspirerende time, med mange sterke meninger.

Skipsreder Andreas Kjell Lund Ugland gjestet Arendal Næringsforening på vårt årsmøte onsdag 12. mars. Det ble en inspirerende time, med mange sterke meninger.

Den spreke 89-åringen fra Grimstad sparte ikke på den verbale konfekten da han entret talerstolen på Clarion Hotel Tyholmen.Først tok han for seg fremkommeligheten ned til byen vår, - og kalte den en elendighet. Han understreket at de har det samme problemet i Grimstad, og etterlyste derfor bedre planlegging og bygging i et langt høyere tempo, enn hva tilfellet er i dag.

- Ting tar altfor lang tid i dette landet. Vi har altfor mange høringsinstanser uten begrensning i tid, slo Andreas Ugland fast uten å nøle.- Det er rett og slett for mye demokrati. Det må bli sånn at noen kan ta en raskere beslutning i dette landet, mente Ugland.- Veiprosjektet med den nye E18 mellom Grimstad og Kristiansand ble cirka to år forsinket på grunn av at Lillesand ville ha både shoppingsenter og tunell til 300 millioner under elva der borte. Her var det mange som skulle høres.For å illustrere hvor lang tid enkle ting kan ta, brukte han eksempelet fra nyhetsbildet de siste ukene.- På grunn av manglende evne til å ta avgjørelser, tok det 18 år for å bestemme seg hvilken type redningshelikopter vi skulle få i Norge. Det er lang tid, sa han med et smil, og høstet humring i salen av de 50 fremmøtte medlemmene.- Vi trenger ledere som tør å ta viktige avgjørelser, og som ikke er redde for å bli upopulære. De har vi altfor få av i Norge, understreket Ugland.

Ugland var innom mange interessante temaer i foredraget sitt. Både skatteregler i utlandet, og hvordan han i sin tid bygget opp rederiet sammen med sin bror. Han fortalte om tiden da de utviklet bilskipene, og at man må være villig til å ta risiko for å lykkes. I tillegg var han inne på utvelgelsen av styremedlemmer i statelige selskaper.- Jeg skulle ønske at de så mer på kvalifikasjonene til dem som blir satt til å styre statelige selskaper, og ikke partitilhørighet. Vi må ha tak i de flinkeste folkene med den beste kompetansen inn i styrerommene, mente han.

Et annet viktig tema Andreas Ugland var innom, er nettverk. På møtet fikk vi et lite innblikk i hvor viktig nettverk både har vært, og er, for en av de mest suksessrike forretningsmennene i vår landsdel.- Jeg har fremdeles venner over hele verden. Dette er venner jeg har hatt i mange år og som jeg stoler på. Det å finne de rette vennene og kunne stole på dem, er svært viktig, understreket Ugland.

Helt på slutten av foredraget fikk vi også vite hvorfor Andreas Ugland alltid går med en blomst i knapphullet.- Det er viktig at venner og kunder lett kan finne dere i store forsamlinger. Jeg har valgt å gå med en blomst! Den har gjort til at det alltid er lett å finne meg på internasjonale konferanser. Om jeg ikke har den på meg, lurer folk på hvorfor jeg ikke har den på. Dette er en enkel måte å markere seg på, sa Ugland avslutningsvis.

Etter foredraget fikk Andreas Ugland blomster av daglig leder Hans A. Iversen, til stor applaus fra salen.