Det var stinn brakke, mye latter og en opplagt Thorvald Stoltenberg som torsdag kveld entret "scenen" på Madam Reiersen med kåseriet sitt "Det handler om mennesker".

Det var stinn brakke, mye latter og en opplagt Thorvald Stoltenberg som torsdag kveld entret "scenen" på Madam Reiersen med kåseriet sitt "Det handler om mennesker".

Arrangør var Arendal Næringsforening, som tradisjonen tro, hadde invitert sine medlemmer til julepub på den koselige restauranten innerst i Pollen.- Hvert år prøver vi å få tak i gode kåsører til julepuben vår. I år var vi så heldige at tidligere utenriks- og forsvarsminister Thorvald Stolteberg ville komme for å sjarmere næringslivsledere i Arendal, - og den oppgaven besto han med glans! strålte daglig leder Hans A. Iversen rett etter at Stoltenberg hadde hatt ordet.

Latteren satt løstGjennom sin lune væremåte og sine gode kommentarer fikk Stoltenberg senior latteren frem flere ganger i løpet av sitt kåseri. Det var tydelig at de fremmøtte likte å høre på den spreke 83-åringen, for det var helt stille i lokalet mens han snakket.- Det var et vidunderlig publikum. Tenk å møte folk på pub, og så ha det så stille! sa en tydelig fornøyd Thovald Stoltenberg etter julepuben.

Helt på viddene- Fordelen med å bli så gammel som jeg er, er at jeg tør å prate litt utenfor det som står i manuset, sa Stoltenberg. Og akkurat det gjorde han flere ganger i løpet av det timelange kåseriet. Flere ganger var han langt ute på viddene, men hentet seg elegant inn igjen ved å fortelle mange humoristiske historier fra sitt innholdsrike liv.Publikum ble kjent med både Jehovas vitne-søstrene Mørk, i 3. etasje i blokka der Soltenberg vokste opp,  og hedningen som bodde i underetasjen.- Dette er mennesker som på hver sin måte har betydd mye for meg, og formet meg til den jeg er, fortalte Stoltenberg.

Til varmen med ørevarmereFor å illustrere humoren til Thorvald Stoltenberg, tar vi med en fornøyelig historie fra den tiden da han var utenriksminister.Historien er som følger;- Statsminister Oddvar Nordli og jeg skulle på offisielt besøk til Jamaica. Da vi forlot Fornebu var det minus 24 grader, og da vi ankom Jamaica var det pluss tretti grader. Og vi var ikke akkurat riktig antrukket..., flirte Stoltenberg, og fortsatte: - På utsiden av flyvinduene så vi mange hundre pressefolk, hele regjeringen var på plass, og til og med et musikkorps ventet på oss. Nordli hadde en lue med lange ørevarmere på og lang brem, så vi var  godt kledd, for å si det mildt. Jeg husker vi diskuterte hva vi skulle gjøre, men da tok Nordli saken i egne hender, og gikk først ned flytrappa iført de klærne han hadde dratt fra Norge i, og lot som ingenting.- Gjett hvem som fikk alle førstesidene i alle avsiene dagen etter? Det var ikke Mitterand eller USA sin president. Nei, samtlige aviser hadde bilde av statsminister Nordli og meg, sa Stoltenberg.

Drakk kaffe med MandelaKåseriets tittel var "Det handler om mennesker", og underveis fikk publikum innblikk i hvordan samspillet mellom Stoltenberg og flere statsledere har vært, og hvem som kanskje har gjort mest inntrykk på Stoltenberg selv.- Jeg var så heldig å drikke kaffe sammen med Nelson Mandela tre dager etter løslatelsen. Det gjorde et veldig inntrykk på meg, fortalte han.

Populært med selfisEtter at kåseriet var ferdig fikk medlemmene i Arendal Næringsforening oppleve en raus Thorvald Stoltenberg som velvillig stilte opp sammen med alle som ville ta selfis sammen med ham.- Det er bare koselig det! utbrøt han, mens han holdt godt rundt alle damene som ville sikre seg et minne fra kvelden.- Men jeg er opptatt altså. - Jeg har jo kjæreste vet dere, sa han til damene med et stort glimt i øynene sine.-Hvorenn man er i verden, eller hvem man snakker med, så handler alt om hvordan man oppfører seg mot hverandre og at man finner kjemien, understreket Stoltenberg.

Hils til Jens!- Vi er så stolte over å ha fått deg hit. Vi takker deg fordi du utsatte avreise til Brüssel en hel dag for å delta på julepuben vår. Si at vi har stor tro på at Jens kommer til å gjøre en god jobb for NATO, sa daglig leder av Arendal Næringsforening, Hans A. Iversen i takketalen.