- Jeg tenkte alltid at det å sitte i et bedriftsstyre var en enkel sak. Jeg tenkte kanskje at det innebar å være med å bestemme bedriftens fremdrift, spise snitter og drikke kaffe.
Men da jeg begynte å undersøke litt, fant jeg ut at det ikke er fullt så enkelt, sa daglig leder i Arendal Næringsforening, Morten Haakstad, da han åpnet frokostmøtet med temaet styrearbeid og styreansvar.

 

Denne dagen hadde vi invitert advokatene Øyvind Haaland og Lars Erik Larsson fra KPMG, og de hadde mye nyttig å komme med til de fremmøtte.

- I tider hvor pila peker litt nedover i næringslivet, er det svært viktig at man har kompetente personer i et bedriftsstyre. Folk må tenke seg om, og undersøke hva et styreverv innebærer, og sette seg inn i lover og regler, før de sier ja til å sitte i styret i et AS, sa Larsson.

Personlig ansvarlig: - Det medfører et stort ansvar å være styremedlem. Faktisk kan hvert enkelt medlem bli personlig ansvarlig dersom noen går til sak mot selskapet.
- Til og med de ansattes representant kan bli gjort ansvarlig, sa Haalnd.
Han mente også at dersom man sitter i et styre, og flertallet vedtar noe man er uenig i, så kan det være av stor betydning for en eventuell rettssak at man får protokollert at man ikke støtter vedtaket, fremhevet han.
- Det er heller ikke så enkelt at man kan gå ut av et styre og fraskrive seg ansvaret. Man står faktisk ansvarlig for vedtaket som er fattet også i ettertid. Så kan man altså ikke lempe ansvaret over på etterfølgeren, sa Haaland. 

Kraftig økning: Vi ser nå at antall saker som omhandler ansvars-saker øker kraftig, og fra år 2000 og frem til nå har det vært cirka 150 slike saker i Norge. Halvparten av disse har kommet opp for retten i løpet av de fire siste årene, så det taler for seg at denne pila bare går oppover i et raskt tempo, sa Lars Erik Larsson.
Han opplyste også at de fleste av disse ansvars-sakene gjelder små og mellomstore bedrifter.
Larsson viste ikke til noen lokale saker på møtet, men hadde med seg eksempler fra andre steder i landet hvor  styremedlemmer har blitt dømt og holdt personlig ansvarlig for vedtak gjort i et aksjeselskap.

Tegn styreansvars-forsikring: I løpet av møtet ble det også snakket om styreansvars-forsikring. Haaland og Larsson anbefalte i møtet at man forhandler seg frem til en slik ordning før man takker ja til å sitte i et styre, eller tegner en forsikring privat.

 Tekst og foto: Torunn Nerdalen Tinghaug