Agder Dykk AS ble etablert i 1997. I fjor hadde den lille bedriften på Krøgenes rekordomsetning med drøye 15 millioner kroner. I tillegg går de det nye året i møte med fulle ordrebøker!

- Ja, vi rundet 15 millioner i 2015, og doblet dermed omsetningen fra 2014. Det er vi selvsagt stolte av, sier Esben Skaarup og Trond Sigurd Vik.

Litt mer enn dykkermasker: Navnet Agder Dykk høres ut som et firma hvor man kan kjøpe svømmeføtter og dykkermasker. Men det er ikke dette de driver med.

- Det er litt vanskelig å forklare hva vi driver med på en folkelig måte, men vi utfører arbeid under vann. Det kreves stor presisjon av de som jobber for oss, og vi har noen fantastiske ansatte hos oss som står på døgnet rundt, sier Skaarup.

- Vi utfører en mengde forskjellig typer arbeid i samarbeid med entreprenører, kraftverk, skipsverft, kommuner, rederier, rørleggere, skipsagenter og forsikringsselskaper, forteller de.  

Bredt kontaktnett: - Vi utfører alt dykkearbeid i henhold til arbeidstilsynets forskrifter for dykking og undervannsarbeid. Alt personell som er involvert i dykkeoperasjoner innehar gyldige sertifikater og helseattester utstedt av Arbeidsdirektoratet. Ved arbeid med VA anlegg har vi egne rørleggere, og selskapet har også et bredt kontaktnett i bransjen for å innhente spisskompetanse der det er nødvendig, forteller Esben Skaarup.

Har åpnet avdelingskontor: I en tid hvor mange bedrifter nedbemanner skjer det stikk motsatte hos Agder Dykk AS. I 2014 åpnet de nytt avdelingskontor i Egersund, og både Skaarup og Vik er sikre på at dette er en riktig investering.

- Å ha ekspertisen på plass der hvor jobbene er betyr mye. Derfor satser vi på dette, forteller de.

Jobber for verdens beste: Agder Dykk AS jobber ikke bare lokalt på Sørlandet men også over store deler av Norge og også utenlands. I fjor fikk selskapet kontrakt med verdens største selskap som driver med kabler og kabelsystemer, Nexans. De har hatt en stor jobb med å strekke kabler i Skottland og Nord Irland. Her var de i konkurranse med selskaper fra flere land, og noe spesielt er det at   selskapet la inn det høyeste tilbudet og vant kontrakten på kvalitet og leveringsdyktighet.

Agder Dykk snuser på kontrakter også andre steder i Europa. I tillegg står både Norsk Veritas og Lloyd’s register på kundelista til dette spennende Arendalsfirmaet.

Flakkende start Fra en flakkende tilværelse på blant annet Tromøya i begynnelsen, har nå Agder-Dykk AS endelig fått etablert seg helt ved kaikanten på Krøgenes med eget verksted/lager og kai. Her har de sjøen som nærmeste nabo, og for en bedrift som utfører jobbene sine under vann må jo dette være midt i blinken.

- Vi fikk god hjelp til å få tak i denne tomta, og er svært glade for å være akkurat her, sier de to og skuer utover sjøen.

Opptatt av historien: I en tid hvor eiendomsutviklere nærmest sloss om å kjøpe sjø-nære tomter for å bygge leiligheter, ønsker Trond Sigurd Vik at flere slike tomter blir brukt som næringsareal.

- Jeg skulle ønske at politikerne ville tenke mer næring langs kysten, og ikke bare boliger. Vi må huske at byen vår er tuftet på sjø-næring. Nå er det nesten ikke en slipp igjen i Sørlandsbyene.
Vik mener også politikerne bør være mer opptatt av små bedrifter og ikke bare tenke på de store.

Livets skole: Man skulle tro at det kreves ganske mye utdannelse for å oppnå en slik suksess som disse to gründerne har hatt. Men det gjelder ikke for Skaarup og Vik. Skaarup forteller at han egentlig ikke har noen formell utdannelse annet enn at han likte å dykke. – Utover det har jeg gått livets skole, gliser han.

-Trond har mest formell utdannelse av oss, -han er nemlig utdannet rørlegger! legger Skaarup til.

- Go for it! - Det er den indre driven i oss begge som har ført oss dit vi er i dag. Vi hadde troen på at vi skulle leve ut drømmen vår. Derfor blir vår oppfordring til folk som går og gnur på en god idè: - go for it! sier de i kor.
De to er skjønt enige om at det ikke er en mastergrad som avgjør om man er egnet til en jobb eller ikke.
- Selvsagt må vi ha fagfolk til å kunne utføre oppdrag sånn som vår bedrift har utviklet seg, - men "gå-på-vilje" og god kjemi på arbeidsplassen er det som har drevet oss, forteller de to.

Tekst og foto: Torunn N. Tinghaug