Søstrene som eier og drive Lundberg Planteskole på Helleheia ved Eydehavn innrømmer at det ikke alltid er like lett å være søstre, kolleger og business-partnere. Men nå er de på vei til å finne en organisasjonsform som fungerer.

- Det har tatt tid å finne strukturen på hvordan vi skal fordele oppgavene i det daglige på best mulig måte. Vi kunne ikke ha en bedrift med tre sjefer, innrømmer Gina Lundberg.
Dermed måtte de velge en leder, og det ble den eldste blad av jentene i Lundberg-flokken,
Stina Lundberg. Hun er i dag daglig leder i bedriften med syv ansatte, og stortrives med jobben.
- Vi har jo vokst opp her, og det har aldri vært på tale at vi jentene skulle gjøre noe annet enn å føre planteskolen videre, smiler hun.

 Fant strukturen: Gjennom fem år har de tre unge damene jobbet hardt for å få planteskolen til å bli en bedrift med god bedrifts-struktur. De er fast bestemt på at planteskolen ikke skal inn i noen kjede.
- Vi vil være selvstendige og velge selv hva vi skal selge. Vi ser at kundene liker å komme hit, nettopp fordi vi ikke har de samme tingene som alle de andre har. Vi vil være litt sære, innrømmer de.
- Vi selger planter av god kvalitet, men vi selger ikke hagemøbler, gliser Gina, mens de to andre søstrene nikker samtykkende.
- Vi tok en gjennomgang på hva vi er best på og hva vi trives å jobbe med. Nå har vi endelig funnet sporet, og i år skal vi prøve å få en ferieuke hver midt på sommeren til og med! forteller eldste blad av de tre sprudlende søstrene.

Vil delta mer: De har ikke hatt tid til å gå på kurs i ledelse og organisasjon, ei heller har de hatt tid til å pleie nettverk. Men de skulle gjerne gjort det.
- Nå som vi er bedre organisert kommer vi til å melde oss på flere kurs og møter i Næringsforeningen. Det tror vi både er nyttig og interessant. Dessuten ønsker vi å bli kjent med nettverket der, sier de i kor.

Tok over livsverket: I år er det fem år siden søstrene Stine, Gina og Teresa overtok sin fars livsverk, med den passende adressen Eikestøl. - Vi var jo så unge da vi overtok. Vi var bare 17, 22 og 23 år, og ingen trodde vel egentlig at vi ville klare det. Sånn sett fikk vi en veldig tøff start, - men enda gøyere er det jo at vi har klart det! mener Gina Lundberg.

Omsetningen øker: Fem år etter med jobb «døgnet rundt», har de klart å øke omsetningen år for år.
- Vi ser at det er liv laga, og vi elsker å dyrke frem planter og trær av alle salg. I tillegg vil vi at et besøk hos oss skal være en ren nytelse på mange områder.

Planteskole med bevilling: Å komme til Lundbergs er ikke som å komme inn i de store kjedebutikkene. Planteskolen har skjenkebevilling for alkohol, og er trolig den eneste planteskolen i landet med egen bevilling.
- Vi ønsker på sikt å utvide området rundt cafèen slik at vi kan ta imot større selskaper. Vi tar imot bestilling på små selskaper, og de kan få servert fiskesuppe og et glass vin.

Åtte mål med hage: Lundbergs ligger litt kronglete til, men når man først finner veien er det som å komme inn i en oase av blomster og natur, blandet med mange dyr. Inne på det 8 mål store området blir du møtt av mange forskjellige type dyr som sprader rundt i blomsterbedene.
- Vi har frittgående høner, noen veldig kosete katter, kaniner, griser og sauer! Dette er fordi vi er opptatt av at kundene skal oppleve noe hyggelig samtidig som de handler. Et typisk familiebesøk hos oss er at barna befinner seg på lekeplassen eller koser med dyrene våre. Far sitter i kafeen med en kaffe, mens han nyter en vaffel, - og mor durer rundt med handlevogna! Gliser Stine Lundberg.

Egen hagefest: Hvert år arrangerer planteskolen egen hagefest. Da har de kulturelle innslag, og folk kan gå fritt og nyte alle plantene og hele miljøet her.
- Det er veldig morsomt, og vi gleder oss masse til 4. og 5. juni! Sier søstrene Lundberg nesten i kor.

På spørsmål om hva de gjør om ti år, er svare unisont at de vil fortsette å utvikle et annerledes hagesenter, fokusere på planter og kvalitetsvarer. I de flotte omgivelsene håper de etter hvert kunne tilby flere typer tilstelninger i tillegg til Lundbergs Havedager.

Vil du lese mere om Lundbergs Planteskole, se her: http://www.lundbergs-planteskole.no/om-oss.aspx

Tekst og foto: Torunn Nerdalen Tinghaug