Siden sommeren 2015 har daglig leder Inge Juul-Petersen fra Etablerersenteret IKS tilbrakt minst to dager i måneden på Universitetet i Grimstad. Her har han minglet med studentene for å lære dem hvordan de kan etablere egen bedrift.

- Det miljøet som finnes på universitetet i Grimstad er meget spennende. Studentene her er unge, de er kloke, og de har mange gode forretningsideer. Min jobb er egentlig å hjelpe dem med å knytte nettverk, gi dem troen på at de gode ideene deres kan bli business og hjelpe dem på veien videre, forklarer Juul-Petersen.

Allerede båret frukter: Og satsingen har allerede båret frukter. Senere i måneden skal det første selskapet formelt etableres, og det arrangeres work-shop hvor Juul-Petersen skal være med å registrere det nye selskapet.

- Det er klart jeg gleder meg til dette. Jeg kan ikke si så mye om dette firmaet ennå, men jeg har tro på at de som står bak, vil lykkes, smiler han.
Etablerersenteret var også tilstede på Karrieredagen med egen stand da denne ble arrangert 10. februar. Her ble nye kontakter knyttet.

Mange ting å huske på: Et godt team og en god idè fundert i reelt markedsbehov er alltid grunnpilarer når man skal etablere en bedrift. Men den er ikke nok i seg selv. Det er mange ting man må huske på før man setter i gang. Her kan jeg, eller noen av våre fagpersoner på Etablerersenteret, være et svært nyttig bindeledd. I årenes løp er det mange vi har hjulpet i gang. Når vi ser at vår innsats fører til livskraftige nyetableringer er vi kjempe-happy, kommenterer Juul-Petersen.
Med seg på laget i Etablerersenteret IKS har han bl.a bedriftsrådgiverne Morten Berger og Geir Hammersmark som veiledere.

Bindeledd i næringslivet: Det blir spennende å følge mange av studentene på UIA fremover. Om ikke de tør å satse på egen virksomhet, kan vi være bindeledd ut i næringslivet. Vi har et tett og godt samarbeid med næringsforeningene i både Arendal og Grimstad, og vi jobber for et felles mål om at det etableres nye arbeidsplasser og utvikles ny virksomhet, sier Juul-Petersen.

Samarbeider med NAV: Etablerersenteret har et tett samarbeid med NAV. I disse tider med nedbemanning i flere bransjer er dette svært viktig med godt samarbeid.
- Om noen har mistet jobben og har en gründer i magen, kan vi være med på å hjelpe disse i gang med egen virksomhet. Det finnes ordninger som gjør at ny-etablerere får beholde dagpengene i en planleggings- og tidlig oppstart-fase, og dette er utrolig nyttig, sier Juul-Petersen.

Etablerersenteret og Arendal kommune har et samarbeid om kontorplasser i Eureka-bygget til de som vil etablere seg.
- Dette har jeg tro på, og vi ser at det fungerer godt. Da kan de som har gode idèer komme hit og ha et fellesskap med andre som klekker gode tanker. Dette er bare positivt, konkluderer Inge Juul-Petersen.

Selskapets struktur: Etablerersenteret IKS ble etablert i 1992 og har siden 2002 vært organisert som et selvstendig interkommunalt selskap. Selskapet eies av kommunene Arendal og Froland. Etablerersenterets drift finansieres av prosjektmidler, servicetjenester til NAV, og driftstilskudd fra kommunene Arendal, Froland, Grimstad og Tvedestrand.
Dersom det går som Inge Juul-Petersen vil, kommer også Grimstad og Tvedestrand inn på eiersiden i Etablerersenteret i løpet av året.
Dette skal opp til politisk behandling i begge kommunene senere i vår.
- Dersom dette går i orden, vil vi reorganisere oss i løpet av høsten 2016. Da vil eierandelene være basert på innbyggertall, og vi får en mer helhetlig struktur, mener Juul-Petersen.

Tekst og foto: Torunn Nerdalen Tinghaug