I januar skal den bedriften som er best på å ta inn folk på arbeidstrening kåres. Det private næringslivet er foreløpig de beste på inkludering, viser tallene.

- Nå ønsker vi å sertifisere de bedriftene som er flinke til å inkludere og ta imot folk på arbeidstrening. Vi vil gi noe tilbake til dem, sier Vibeke Dehli i IA-bedriften Lisand.

Et samarbeidsprosjekt mellom arbeids- og inkluderingsbedriftene Avigo, Durapart, Lisand, Mølla Vekst, Setpro og Proflex skal oppfordre enda flere bedrifter til å bli bedre på å ta inn arbeidskraft som ikke så lett kommer inn på arbeidsmarkedet. Prosjektet skal gi bedriftene som bidrar stolthet og synlighet som en inkluderende bedrift som tar samfunnsansvar.

Bedriftene som blir sertifiserte etter kåringen i januar kan henge opp klistremerker og diplom for sin innsats innen arbeidsinkludering. Alle kan nominere aktuelle bedrifter. Både offentlige og private bedrifter, små og store kan være med i vurderingen.

Kvalitetssikring
Mange bedriftsledere er redde for ansvaret det innebærer å ta inn folk på arbeidstrening.
- Det trenger de ikke å være redde for. Vi følger opp og tar ansvaret. De kan si opp avtalen på dagen om det ikke går, sier Vibeke Hasselø i Avigo.
Hun er opptatt av å finne den beste matchen mellom de som trenger arbeidstrening og det bedriften trenger. Det finnes mange flinke folk som av ulike grunner har falt på utsiden av arbeidslivet, og bare trenger en døråpner for å komme inn igjen.

- Dette er en vinn-vinn situasjon. Vi tilstreber å finne en god jobbmatch, og de får lønn fra NAV under praksisen. På denne måten får bedriften også kvalitetssikret personen før de eventuelt ansetter, sier Hasselø.

- Vi kan gå god for dem og kjenner styrkene og utfordringene deres. Det sparer bedriften for tid og utgifter ved at vi gjør denne prekvalifiseringen. Et slags åpent prøvekjøp. Dette er like mye arbeidstakerstøtte som arbeidssøkerstøtte, sier Monica Volden Sivertsen fra Durapart.

Flinkest i det private
Arbeids- og inkluderingsbedriftene i Agder ligger høyt oppe på topplisten over hvor mange som kommer inn i arbeidslivet på denne måten. Flere hundre samarbeidspartnere er fra det private næringsliv. Aust-Agder er de som har best resultater med hensyn til overgang til arbeid.

- Det klarer vi ikke uten det gode samarbeidet med de lokale bedriftene. Det virker som om mange er opptatt av å gi folk en sjanse, sier Dehli fra Lisand.

- Det private næringslivet er klart bedre både til å åpne opp og til å ansette, sier Volden Sivertsen.

Tallene peker på at det offentlige fortsatt har en vei å gå på å bli gode på å inkludere folk i arbeidstrening. 5 prosent av alle ansatte i det offentlige skal være folk med hull i CV-en, i følge lovverket.

Kåringen av de sertifiserte inkluderingsbedriftene skjer i januar og varigheten på stempelet er to år.

Tør du å åpne døra?

På bildet f.v: Monica Volden Sivertsen (Durapart), Vibeke Hasselø (Avigo) og Vibeke Dehli (Lisand).
På bildet f.v: Monica Volden Sivertsen (Durapart), Vibeke Hasselø (Avigo) og Vibeke Dehli (Lisand).

Tekst & foto: Birte Hegerlund Runde