Agder Dykk AS fra Arendal har et datterselskap, NorwegianTunnel Inspection AS.

Dette selskapet har utviklet og bygget en fjernstyrt ubåt, en såkalt ROV. Formålet med den er å kunne filme og inspisere vannfylte kraftverk tuneller.

 

Dette har vært en stor utfordring for bransjen, og tidligere rekord er 10 km som ble utført av et Canadisk firma og ble gjort i Finland.

De har nå i juni satt ny verdens rekord i tunellene på Dauge Kraftverk.

Nå har de foreløpig uoffisiell verdensrekord på Dauge Kraftverk på hele 12 km!

Dette er en stor suksess i et komplekst oppdrag!

 

Her kan du lese pressemeldingen fra NorwegianTunnel Inspection AS:

 

NORWEGIAN TUNNEL INSPECTION AS MED VERDENSREKORD I TUNELLENE PÅ DUGE KRAFTVERK

Den 13 Juni 2019 gjennomførte Norwegian Tunnel Inspection AS en 12 km lang inspeksjon av tunnelen til Duge Kraftverk. Dette er ny verdensrekord, den forrige holdes av et Canadisk selskap som har gjennomført en 10km lang inspeksjon i Finland.

Alle våre 3 ROV systemer var i bruk for å kunne gjennomføre inspeksjonen, og dette var første prosjekt for vårt nye NOTUS D ROV system.

Basert på erfaring fra vår første egenutviklede ROV for tunnel inspeksjon, NOTUS I som vi utviklet i 2016 og hadde en del prosjekter med i 2017, har vi brukt hele 2018 og frem til nå til å utvikle og bygge en helt ny ROV for tunnel inspeksjon.

Det har også vært drevet omfattende testing for å sikre at systemet har fungert stabilt og optimalt for de krevende oppdragene den er tiltenkt til.

Med støtte fra våre mindre ROV systemer gjennomførte NOTUS D den 12km lange inspeksjonen uten problemer i et strekk.

Systemet viste seg robust og stabilt, og ikke minst viste det seg at systemet er kapabel for å gjennomføre enda lengre inspeksjoner enn denne som ble gjort nå. Det er derfor mye mulig at nye rekorder vil bli satt i tiden som kommer.