Fotograf og grafisk designer Jan Peter Lehne, fikk nylig førsteplass i den internasjonale fotoprisen Color Awards.

Tekst/foto: Birte Hegerlund Runde

 

Jeg liker utfordringen ved å gi produkter estetisk verdi, sier Lehne selv. 


At estetikken treffer, fikk han nylig et konkret bevis på.

 

Hummersuppe og hytte

Bildet av hummersuppen til Smag & Behag og av funkishytta til arkitektene Haarklau, Lindeberg & Egeland, ble rangert som de aller beste i den prestisjetunge Color Awards. 

Hele 6092 andre fotografer fra 73 land deltok. Men Lehnes fotografier fikk høyest score av alle av den internasjonale juryen.
- Det er utrolig gøy, og det viser at jeg kanskje gjør noe riktig, sier Lehne.

Erfaringen som grafisk designer gir også et ekstra fortrinn når han skaper former og vinkler i fotografiene. Enten det er Windy-båter, arkitektur, dansere, interiør laget av Hermés, porselen eller industri han fanger i linsa. 

Startet designbyrå i London
Lehne er ikke ny i bransjen. Han gjorde suksess med sitt eget grafiske designbyrå i London i hele 18 år, og nye 18 år med grafisk designbyrå i Arendal. Han har både norske og internasjonale kunder, og fotograferer alt fra vin til båter. Han er veldig takknemlig for alle gode kunder han har fått opp gjennom årene. Fotoprisen bekrefter også at kundene har valgt rett person.

- Det interessante med foto er at hver jobb har en helt ny utfordring. Du lærer hele tiden, og det er veldig spennende, sier fotografen.


Henger ut av helikopter
Lehnes arbeidsdag kan er variert. Den ene dagen henger han ut av døra i et helikopter for å få den rette vinkelen på båten som cruiser på vannet. Den andre dagen danderer og lyssetter han en vinflaske i studioet sitt hjemme på Fevik.

- Jeg er på farten hele tiden. Jeg er mest bare her i studio for å redigere bildene, sier Lehne, som også har et studio i Frankrike, like ved Cannes.

Akkurat nå under korona-tiden blir det mest jobber i Norge. Men det har like vel ikke blitt færre jobber. 

Kamera er med hele tiden
Jan Peter Lehne har ingen åtte til fire-jobb. Eller mer rett – han har en glidende overgang mellom jobb og hobby. Jobben er lidenskapen. Hobbyen er jobben.

- Jeg ser ting hele tiden. Jeg må ha kamera med meg over alt. Jeg har heldigvis en tålmodig kone som venter, sier han og ler.

- Men jeg er veldig heldig som kan ha dette som mitt fag. Nå drømmer jeg om å også jobbe mer kunstnerisk, med egne prosjekter, tilføyer han.

Juryen til Color Awards besto av store navn som Newsweek (New York), Apartheid Museum (Johannesburg), The Art Channel (London), Netflix (Los Angeles), Koller Auctions (Zürich), Preus Museum (Noge), Galerie Mitterrand (Paris), Fila (New York), Wieden & Kennedy (Portland), Kolle Rebbe (Hamburg), Fox Broadcasting Network (Los Angeles), Gallery Kong (Seoul), Mini/BMW Group (London) og The Royal Academy of Art (Haag).

En fotojobb er aldri lik en annen. Helikopter må til for å ta gode båtbilder.
En fotojobb er aldri lik en annen. Helikopter må til for å ta gode båtbilder.