Behovet for arbeidskraft øker i regionen, og konkurransen om å tiltrekke seg kvalifisert arbeidskraft blir tøffere.
29. november inviterer et bredt lag av aktører til konferanse for å sette fokus på etnisk mangfold i arbeidslivet.
Målet er å gå fra ord til handling, slik at flere får brukt sin kompetanse og erfaring i arbeidslivet og legge til rette for at folk har lyst til å bli boende i landsdelen vår.
Tekst: Hilde Mjøs, Arendalsfolk, Arendal Kommune
Lagarbeid
Dette er et arbeid ingen kan gjøre alene, sier Janthra Haugen som leder Likestilt arbeidsliv i Arendal kommune. Derfor er det spesielt gledelig at et så sterkt lag stiller seg bak konferansen, på tvers av enheter, sektorer og fylkesgrenser; Arendal kommunes HR- og næringsavdeling, Arendal voksenopplæring, Welcome Hub Agder, Arendal næringsforening, Likestilt arbeidsliv, Agder fylkeskommune, Senter for likestilling UiA, Business Region Kristiansand, Agderring og Med Hjerte for Arendal. Samtidig forteller dette at etnisk mangfold endelig står bredt på dagsorden i vår kommune og i regionen, sier Hilde Mjøs i Stab kultur og inkludering.
Flytter
En nylig undersøkelse viser at 60 % av bedrifter i Agder sier de ikke får dekket behovet for kvalifisert arbeidskraft lokalt. De må hente ansatte og kompetanse fra andre regioner – eller fra utlandet – for å lykkes. Det er en utfordring i vår landsdel at det er høy turnover av tilflyttere, forteller Eugene Guribye i NORCE. En av årsakene til dette er at ektefeller og partnere strever med å komme inn i arbeidslivet. Samtidig opplever flere hindringer i møte med arbeidslivet, da rekrutteringsprosesser ofte går gjennom lukkende nettverk i vår region.
Tilhørighet
Denne tematikken er Megan Sommer Strand, som skal holde innlegg på konferansen, særlig opptatt av. Hun står bak initiativet Welcome Hub Agder, etter inspirasjon fra International House i København. I felleskap med en rekke partnere jobber hun for et inkluderende Agder, både i arbeidsmarkedet og i fritidsaktiviteter. – Det er viktig at flyktninger og innvandrere kjenner seg velkomne i arbeidslivet på Sørlandet, og at de så langt det er mulig får brukt sin medbrakte kompetanse. Deltakelse i arbeidslivet handler om både tilhørighet og selvstendighet, og styrker muligheten for at folk blir boende i landsdelen, sier ordfører Robert Nordli som gleder seg til konferansen.
Ny kunnskap
Til konferansen kommer også Kimiya Sajjadi for å belyse hvorfor mangfold i rekruttering er viktig, hvilke barrierer som finnes og hvordan vi kan overvinne dem. På scenen kommer også Bjørn Z. Ekelund, som er en av Norges fremste konsulenter på områdene teamutvikling, kommunikasjon, samarbeid og håndtering av ledelse på tvers av kulturelle forskjeller og roller. I tillegg vil Oslo kommune presentere sitt arbeid rundt mangfold. NAV sitt virkemiddelapparat for inkluderende arbeidsliv er også en tematikk på konferansen.
Kommunen som arbeidsgiver
Kommunedirektør Karl Mork ser frem til en konferanse med faglig påfyll og inspirasjon. Han er opptatt av kommunens rolle som arbeidsgiver, og hvordan vi i enda større grad kan jobbe for et inkluderende arbeidsliv. Mork trekker frem forpliktelser knyttet til sertifiseringsordningen Likestilt arbeidsliv, men også betydningen av at kommunen deltar i KS-prosjekter som setter arbeid og inkludering på dagsorden. Han er særlig fornøyd med bredden av innslag i programmet.
Barrierer
Karl Nordli, karriereveileder ved Arendal voksenopplæring, har lang erfaring med mangfoldsarbeid ved OsloMet. Han synes det er på høy tid at man i felleskap løfter frem denne tematikken på Sørlandet. Innvandrere har fortsatt lavere arbeidsmarkedsdeltakelse, jobber oftere deltid og er oftere overkvalifisert i jobber, enn den øvrige befolkningen. De møter barrierer både inn i arbeidslivet og på vei opp i arbeidslivet når de først er sysselsatt. Samtidig vet vi at innvandrere er underrepresentert i lederstillinger og styrer. Dette er godt dokumentert i IMDi sin rapport fra 2024 om «Etnisk mangfold i og inkludering i arbeidslivet».
Lønnsomhet
En mangfoldig arbeidsstyrke handler ikke bare om rettferdighet og inkludering, men også lønnsomhet for virksomhetene, sier Janthra Haugen i HR-avdelingen i Arendal kommune. Mangfold gir en bredere tilgang til et spekter av perspektiver, som kan virke positivt både på tjenesteleveranse, produktivitet og innovasjonsevne. Det haster å få flere ansatte i vår region, og de er de som sitter med ansettelsesmyndigheten som kan gjøre noe med det. Laget er på plass, så nå må vi bare handle!
Meld deg på Rekrutteringskonferansen 29. november, trykk her.